ПОКАНА ЗА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

posted in: Събития | 0

Уважаеми дами и господа,

Фондация за достъп до права – ФАР Ви кани на пресконференция, на която ще представим находките от теренното изследване относно приложението на правото на изслушване при налагане на имиграционно задържане в България. Във времена, когато държавата все повече прибягва до използване на административното задържане на чужденци като средство за имиграционен контрол, бихме искали да Ви поканим да чуете гледната точка и възприятието на това задържане от имигрантите в Специалния дом за временно настаняване на чужденци – Бусманци.

Изследването бе част от проекта HEAR: Hearing Entails Awareness and Rights (в превод от английски език: „ЧУЙ: Слушането води до разбиране и права“), в рамките на който проведохме интервюта със задържани имигранти в България и документирахме практиките относно прилагането на правото на изслушване в контекста на имиграционното задържане. Мултидисциплинарен експертен екип, включващ юристи, психолог, социолог и специалист по Международни отношения, обобщи и анализира събраните доказателства и изследва подробно признатите стандарти и съдебна практика по темата. На тази основа създадохме Наръчник (алгоритъм на действие) за правото на изслушване на задържаните имигранти, Аналитичен доклад за практиките в България и Изследване на индивидуални случаи, обединени в издадената по проекта книга (от която журналистите на пресконференцията ще получат екземпляр).

Пресконференцията ще се проведе на 29 септември 2016г., четвъртък, от 10 часа, в Националния пресклуб на БТА, бул. „Цариградско шосе“ 49. Участие ще вземат:

Валерия Иларева

Главен адвокат във ФАР и автор и ръководител на проекта HEAR

Мимоза Димитрова

Психоаналитик и експерт в проекта HEAR

Светла Енчева

Социолог и експерт в проекта HEAR

За контакт: Деница Георгиева, Фондация за достъп до права – ФАР

тел.: 028793280, 0882068815; e-mail: office@farbg.eu

Очакваме Ви!